Saksıda Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Çilek, kompakt ve hızlı büyüyen bir bitki olması nedeniyle saksıda bakmak için ideal bir meyvedir. Pek çok çilek çeşidi olduğundan ve bunlar farklı zamanlarda meyve verdiğinden dolayı saksıda çilek yetiştirmek için farklı çeşitler tercih ederseniz, yaz başlarından sonbahardaki ilk don olaylarına kadar çilek hasat edebilirsiniz.

Saksıda çilek yetiştirmek için tohum kullanmak mümkün olmakla birlikte güvenilir bir üreticiden satın alacağınız çilek fidanları ile daha kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Çilek fidanlarını toprağın ısınmaya başladığı mart ila nisan aylarında saksılarına dikerek bitkilerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Saksıda çilek yetiştirme nasıl yapılır, saksıya çilek fidesi nasıl dikilir ve saksıda çilek verimi nasıl artar gibi soruların cevabını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Saksıda Çilek Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Saksıda çilek yetiştirme, temel noktalara dikkat ettiğinizde oldukça keyifli ve kolaydır. Saksıda çilek yetiştirme için sağlamanız gereken koşullar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Çilekler, aydınlık ve güneşli bir ortamda yetiştirildiklerinde daha fazla meyve verir. Bu nedenle çilek saksılarınızı günde en az 8 saat güneş ışığı alan bir yere yerleştirmeye dikkat etmelisiniz. Saksının bir tarafı gölgede kalıyorsa birkaç günde bir saksıyı döndürerek bitkinin her yerinin güneş ışığı almasını sağlamalısınız.

Su ihtiyacı

Çilekleri haftada birkaç defa sulamak yeterlidir. Bununla birlikte meyveler oluşmaya başladıktan sonra düzenli olarak sulamaya dikkat etmek gerekir. Saksıda bakılan çilekler, bahçedeki bitkilere göre daha sık kuruduğu için özellikle sıcak havalarda toprağın nemini her gün kontrol etmeye dikkat edin.

Toprak ihtiyacı

Çilekler, kumlu ve drenajı iyi toprağa ihtiyaç duyar. Çileklerin fazla suda kalmasını engellemek için seçtiğiniz saksının drenaj deliklerine sahip olduğundan emin olun.

Gübre ihtiyacı

Saksıda bakılan çileklerin düzenli olarak gübrelenmesi faydalıdır. Bu nedenle çilek fidelerinizi diktikten yaklaşık bir ay sonra azotlu gübre vermeye başlayın ve gübrelemeye hasat bitene kadar devam edin.

Saksıya Çilek Fidesi Nasıl Dikilir?

Saksıda çilek bakmaya başlamanın en kolay yolu, güvenilir bir satıcıdan satın alınan çilek fidelerini saksılara dikmektir. Saksıya çilek fidesi dikmek için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Çilek fidelerini hazırlayın

Çilek, saksısının küçük olmasını sevse de kalabalık olmasını sevmez. Bu nedenle her bir saksıya yalnızca bir tane fide dikmelisiniz. Ancak elinizde daha büyük bir saksı ya da sepet olması halinde fideler arasında 25 cm olacak şekilde dikim yapabilirsiniz. Çilek fidelerini diktikten sonra bitkilerin toprağa sağlam bir şekilde yerleştiğinden emin olmalısınız.

Saksı toprağını hazırlayın

Çilek fideleri için aldığınız saksıların içerisine süzek, kumlu ve hafif bir toprak doldurun. Toprağın drenajının iyi olması, bitkilerin çok fazla su içinde kalmamasına yardımcı olacaktır.

Çilek fidelerini ekin

Saksıları hazırladıktan sonra fideleri toprağa dikin. Toprağı iyice sulayın ancak aşırı sulama yapmamaya dikkat edin. Çilek fidelerinin fazla suda kalması, bitkilerin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle aşırı sulama yapmamanın yanı sıra altında drenaj delikleri bulunan bir saksı seçmeye dikkat edin.

Saksıları koyacağınız yeri iyi seçin

Çilekler, aydınlık ve güneşli yerleri sevdiği için saksıları yerleştirmek için günde en az 8 saat güneş ışığı alan bir yer seçmelisiniz. Bu sayede bitkilerinizin bol miktarda meyve vermesini sağlayabilirsiniz. Saksıları yerleştirdiğiniz yere güneş ışığı tek bir yönden geliyorsa bitkileri birkaç günde bir döndürmelisiniz.

Gerekli bakımları yapın

Saksıdaki çileklerinizi sulamak için toprağın üstten 2,5 cm’lik kısmı kuruyana kadar beklemelisiniz. Toprağın tamamen kurumasına izin vermemelisiniz, ancak aşırı sulama yapmamaya da dikkat etmelisiniz. Bitkileriniz, toprağın türüne bağlı olarak ek gübreleme gerektirebileceği için her dört haftada bir yavaş salınımlı bir gübre kullanabilirsiniz. Kış geldiğinde ise bitkilerinizin donmaması için evin dışındaki saksıları iç mekana taşımayı unutmamalısınız.

Saksıda Çilek Verimi Nasıl Artar?

Saksıdaki çilekleriniz yeteri kadar meyve vermiyorsa buna neden olan çeşitli faktörler olabilir. Saksıda çilek verimini arttırmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

  • Bitkilerin yeteri kadar güneş ışığı alamaması, verimin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle saksılarınızın günde en az 6-8 saat güneş aldığına emin olmalısınız.
  • Az ya da aşırı sulama, meyve üretiminin azalmasına neden olabileceği için toprağı sürekli olarak nemli tutun ancak aşırı sulama yapmayın. Sulamalar arasında toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin.
  • Topraktaki besin maddelerinin yetersiz olması, çilek veriminin azalmasına yol açabilir. Bitkilerinizin toprağı gerekli besin maddelerinden yoksunsa bunu organik madde açısından zengin ve drenajı iyi bir saksı toprağı ile değiştirin.
  • Gübre kullanmak, çilek verimini arttırmaya yardımcı olabilir. Çileklerinizin yeteri kadar meyve üretmediğini düşünüyorsanız, dengeli bir gübre ile düzenli olarak gübreleme yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Bitkilerinizi yanlış budamanız da verimliliğin azalmasına neden olabilir. Verimliliğin artmasına yardımcı olmak için ölü ve sararmış yaprakları düzenli olarak kesin.
  • Yaprak bitleri, akarlar veya sümüklü böcekler gibi zararlıların yanı sıra külleme veya kurşuni küf gibi hastalıklar, bitkilere zarar vererek meyve üretimini azaltabilir. Çilek verimliliği düşükse bitkilerinizi zararlılar ve hastalıklar bakımından inceleyin ve gerekli önemleri alın.
  • Aşırı sıcaklık, kuraklık ve aşırı soğuk gibi çevresel faktörler de çilek verimliliğinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle bitkilerinizi çevresel faktörlere karşı koruduğunuzdan emin olun ve büyüme dönemi boyunca uygun bakımları yapın.

Yukarıdaki noktalara dikkat ederek ve uygun koşulları sağlayarak saksıdaki çileklerinizin verimliliğini arttırabilir ve daha fazla meyve üretmelerini teşvik edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir