Evde Un Kurdu Nasıl Yetiştirilir?

Un kurdu, Tenebrio molitor adı verilen böceğin larvasıdır. Sürüngenler, amfibiler, tavuklar ve diğer pek çok egzotik hayvanın beslenmesinde kullanılan un kurdu oldukça besleyicidir. Ancak un kurdunu düzenli olarak satın alıp hayvan beslemek maliyetli ve zahmetli olabileceği için evde un kurdu yetiştirmek özellikle uzun vadede çok daha az maliyetli ve kolay olabilir.

Un kurdu yetiştirmek için evde ufak bir alan yeterlidir. Gerekli alanı ve malzemeleri sağladıktan sonra evcil hayvanınızı evde yetiştirdiğiniz un kurtlarıyla beslemek için birkaç ay geçmesi yeterli olacaktır. Bu süre, un kurtlarının yeteri kadar büyümesi açısından gereklidir. Bu aşamadan sonra evcil hayvanınız için sürekli olarak besin kaynağı sağlayabilirsiniz.

Un kurdunun ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını, evde un kurdu bakımını ve un kurdu bakımında dikkat etmeniz gereken noktaları bu yazıda okuyabilirsiniz.

Un Kurdu Nedir?

Un kurdu, Tenebrionidae familyasına ait bir böcek türü olan Tenebrio molitor’un larva halidir. Dünyanın her yanında bulunabilen un kurtları genelde evcil hayvanlar için canlı yem olarak kullanılmaktadır.

Uzunlukları 25 ila 32 mm arasında değişen un kurtları, silindir şeklinde olup kahverengimsi bir gövdeye sahiptir. Diğer böcekler gibi dört farklı yaşam aşamasından geçen un kurtlarının yaşamı yumurta olarak başlar. Yumurtalar, sıcaklığa ve çevre koşullarına bağlı olarak 4 ila 19 gün içinde çatlar ve larvalar ortaya çıkar.

Doğada çürüyen bitkisel maddeleri ve organik diğer maddeleri tüketerek hayatta kalan un kurtlarını evde yulaf, tahıl, sebze ve meyve ile beslemek mümkündür. Bakımı ve beslemesi kolay canlılar olan un kurtları, yüksek protein içeriği ve besin değeri nedeniyle evcil hayvanların beslenmesinde sıkça kullanılmaktadır. Sürüngenler, kuşlar ve balıklar başta olmak üzere pek çok hayvanın beslenmesinde kullanılabilen un kurtları iyi bir besin kaynağıdır.

Evde Un Kurdu Nasıl Bakılır?

Tenebrio molitor böceğinin dört yaşam aşaması bulunmaktadır. Bunlar yumurta, larva, pupa ve yetişkin aşamalarıdır. Tenebrio molitor böceğinin larva aşaması olan un kurdu, pek çok hayvan için besleyici bir kaynaktır. Evde gerekli şartlar sağlandığında oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebilen un kurdu için genel olarak büyük bir plastik kap, yataklık ve besin kaynağı yeterli olmaktadır.

Evcil hayvanınız için un kurdu yetiştirmek istiyorsanız, kapağında delikler bulunan bir saklama kutusu ya da küçük bir akvaryum kullanabilirsiniz. Un kurtlarının kaptan kaçmasını engellemek adına kabın dibinde delikler olmamasına dikkat etmelisiniz. Kabın dibine sereceğiniz yataklığı ise güvenilir bir üreticiden temin ederek un kurtları için gerekli yaşam alanını sağlayabilirsiniz.

Güvenilir bir üreticiden satın aldığınız un kurtlarını hazırladığınız kaba yerleştirdikten sonra un kurtlarının bir sonraki yaşam aşamasına geçmelerini beklemeniz gerekecektir. Satın aldığınız un kurtları halihazırda larva aşamasında olduğundan dolayı kurtların üç hafta içinde pupa aşamasına geçmeleri gerekir. Pupa aşamasına geçen un kurtları yaklaşık iki hafta sonra böcek olarak ortaya çıkacaktır.

Un kurdu yaşam döngüsünün son aşamasında kabın alt kısmında çok küçük yumurtalar bırakacaktır. Bu yumurtalar çatladığı zaman ortaya çıkan larvalar oldukça küçük olacaktır. Larvalar büyürken un kurdu böcekleri ise ölmeye başlayacaktır.

Un kurtlarının yaşam döngüsü, evcil hayvanınızı beslemek için kullanmadığınız tüm böcekler için tekrarlanmaya devam edecektir. Bununla birlikte un kurtlarının bir yaşam döngüsünü tamamlamalarının ardından koloniniz iyi bir şekilde kurulmuş olmalıdır. Bu aşamadan sonra evcil hayvanınızı beslemek için un kurtlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Un Kurdu Bakımı

Evde yetiştirdiğiniz un kurtları ile evcil hayvanınızı beslemeye başladıktan sonra un kurtlarını daha besleyici hale getirmek için kabın içerisine havuç ve portakal gibi meyve ve sebzeler ile çeşitli yeşillikler koyabilirsiniz. Un kurtlarını bu yiyeceklerle beslemeniz, kurtların besin değerlerinin artmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte un kurtlarının zarar görmemesi için kabın içerisine koyduğunuz yiyeceklerden kalanları küflenmeye ya da çürümeye başlamadan önce kaptan çıkarmalısınız.

Yeterli sayıda un kurdu elde ettikten sonra yataklığı yenisiyle değiştirebilirsiniz. Ancak un kurdu kolonisi iyice kurulmadan önce yataklığı değiştirmeniz halinde yumurtalar ile larvaları atmış olacağınız için dikkatli olmalısınız. Bu nedenle un kurtlarının yaşam döngüsünü etkilemek istemiyorsanız, yataklığı değiştirmeden önce un kurtlarınızın yaşamlarında hangi aşamada olduklarını kontrol etmelisiniz.

Evde uzun süre un kurdu bakmak için gerekli ortamı sağlamak genelde kolay olsa da yetiştirme kabının sıcak ve karanlık bir yerde olduğundan emin olmalısınız. Un kurtları 21-27°C arası sıcaklıklarda en iyi şekilde geliştiğinden dolayı un kurtlarını doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalı ve sıcaklıkta büyük dalgalanmalar olmadığından emin olmalısınız.

Un kurtları belli miktarda neme ihtiyaç duymakla birlikte aşırı nem, küf ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle yataklığı düzenli olarak kontrol etmeli ve nemli ve küflü görünen yerleri kaptan çıkarmalısınız. Kabı düzenli olarak temizlemeli ve yenmemiş yiyecekleri, dökülen derileri ve atıkları atmalısınız.

Fazla miktarda un kurdu bakıyorsanız, un kurtlarını yaşam evrelerine göre farklı kaplara ayırabilirsiniz. Aşırı kalabalıklaşmayı ve farklı evrelerdeki böceklerin birbirini yemesini engellemek için un kurtlarını yaşam döngülerine göre farklı kaplarda besleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir